CONTEXT

Aromaterapia este știința utilizării uleiurilor esențiale în scopuri terapeutice, bazată pe complexitatea compoziției chimice a acestor principii active, în concordanță cu proprietățile terapeutice confirmate prin studii farmacologice și clinice.

Aromaterapia poate completa terapia alopată precum și alte terapii alternative.

Pentru obținerea unui ulei esențial de calitate corespunzătoare, este importantă identificarea botanică a materiei prime vegetale, cunoașterea caracteristicilor farmacognostice ale plantelor și a proceselor biochimice care conduc la sintetizarea componentelor din uleiurile esențiale. 

Uleiurile esențiale utilizate în aromaterapia științifică trebuie să corespundă unor criterii de calitate stricte.

Termenul de aromaterapie şi principiile ei de bază au fost introduse de renumitul chimist Rene Maurice Gattefosse, la începutul secolului XX. În timp ce lucra la elaborarea unei noi note de parfum, Gattefosse a suferit o arsură la mână şi a turnat peste rană cel mai accesibil lichid - ulei de lavandă. A observat cu uimire că a scăzut rapid intensitatea durerii, iar vindecarea s-a făcut fără cicatrice. Gattefosse a ajuns astfel la concluzia că uleiurile esenţiale sunt utile nu numai în parfumerie ci şi ca agenţi de vindecare şi a definit un nou domeniu cu termenul de "aromaterapie".

De-a lungul secolelor, uleiurile esenţiale au constituit remedii pentru multiple afecţiuni. 

În ultimii 50 de ani, au fost inițiate numeroase studii de către cercetătorii din domeniu pornind de la utilizarea empirică a uleiurilor esențiale, care uneori a fost confirmată, fiind descoperite o multitudine de date referitoare la compoziția chimică și proprietățile terapeutice ale acestor principii active.

Franța ocupă de departe primul loc în istoria modernă a aromaterapiei, personalități din domeniul medical, farmaceutic sau al chimiei, fiind implicate în fundamentarea și dezvoltarea unei noi aromaterapii – Aromaterapia Științifică - precum și în crearea de școli, institute, chiar de nivel internațional, pentru studierea și aprofundarea cunoștințelor de aromaterapie și pregătirea de aromaterapeuți.